Landingspagina’s zijn een belangrijk onderdeel van een website of webshop. Naast alle informatie die er te vinden is op je website, is het verstandig om landingspagina’s op te stellen. Op een landingspagina kunnen specifieke producten en diensten worden uitgelicht en kun je bezoekers overtuigen jouw product of dienst aan te schaffen. Daarnaast wordt een landingspagina vaak gebruikt om de bezoeker aan te zetten tot een bepaalde actie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het achterlaten van contactgegevens. Via allerlei kanalen zoals Facebook, Linkedin, E-mail nieuwsbrief of Google kunnen gebruikers op zo’n landingspagina terecht komen.
Maar wat komt er kijken bij het opzetten van een goede ladingspagina? Wij hebben hier de acht belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.
1. Bepaal het doel van je pagina
Voordat je start met de ontwikkeling van een landingspagina is het belangrijk om te weten welk doel je met de pagina wilt bereiken. Ben je uit op het e-mailadres van een gebruiker om met je doelgroep in contact te komen, of ben je meer geïnteresseerd in een concrete verkoop of offerte? Kies maar één doel om je pagina zo doelgericht en duidelijk mogelijk te houden.
2. Heldere call-to-actions
Om het doel dat je voor ogen hebt te bereiken is het verstandig om (verschillende) call-to-actions op de landingspagina te plaatsen. Een call-to-action is zoals het woord al zegt, een oproep tot actie. Een call-to-action kan bestaan uit een knop, tekst of afbeelding die ervoor zorgt dat de gebruiker een actie gaat ondernemen. Onderstaand een aantal voorbeelden van goede call-to-actions.
3. Less is more
Het belangrijkste aan een goede landingspagina is de gebruiker begeleiden naar jou beoogde doel. Alles wat daarbij kan afleiden hoort niet thuis op een landingspagina. Zo heeft een landingspagina bijvoorbeeld geen lappen tekst nodig. De bovenstaande voorbeelden maken ook gebruik van dit less is more principe. Beiden maken ze gebruik van duidelijke titel gevolgd door een opvallende button op 1 grote afbeelding op de achtergrond.
4. Het geheim van de fold
Scrollen is een extra drempel op een landingspagina. Zorg er daarom voor dat alle belangrijke informatie in beeld komt, zonder dat daarvoor gescrolld moet worden. In onderstaand voorbeeld is een heatmap weergegeven waarin het scrol gedrag van bezoekers van de Beer n tea website wordt uitgelicht. Zoals je in de afbeelding kunt zien, scrolt 50% van de gebruikers niet verder dan halverwege de pagina. Door middel van de tool Hotjar, kun jij ook snel en eenvoudig een eigen heatmap van je pagina opstellen.
5. Promotie van je pagina
Om zoveel mogelijk bezoekers naar je landingspagina te trekken is het verstandig om je pagina zoveel mogelijk te promoten. Dit kan via allerlei kanalen. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende social media zoals Facebook, Twitter en Linkedin, maar ook bijvoorbeeld een mailing via Mailchimp of een ander programma. Hoe meer mensen je pagina bezoeken, hoe sneller je je doel bereikt.
6. Het ontwerp van de pagina
Het moet voor de bezoeker duidelijk zijn dat de landingspagina hoort bij een bepaald bedrijf. Dit maak je duidelijk door de huisstijl ook door te voeren in de landingspagina. Op deze pagina is het echter verstandig een uitgeklede versie van de huisstijl weer te geven. Zo kan een landingspagina gebruik maken van een minder opvallend hoofdmenu, en zijn zijbalken met informatie vaak niet nodig. Probeer er daarnaast in het ontwerp rekening mee te houden dat het gebruik van tekst en afbeeldingen wordt afgewisseld en dat de tekst kort maar krachtig is en op een aantrekkelijke manier wordt gepresenteerd.
7. Ook een landingspagina moet responsive zijn
Ook een landingspagina moet geoptimaliseerd worden voor het gebruik op mobiel en tablet. Veel verkeer op de pagina zal komen via social media en social media word natuurlijk vaak op een mobiele telefoon gebruikt.
8. Zorg dat mensen het pad bewandelen dat jij hebt uitgestippeld
Je hebt een doel bepaald, een doelgroep gekozen, een ontwerp gemaakt, je landingspagina geoptimaliseerd voor mobiel en je pagina gepromoot. Het zou zonde zijn wanneer je de bezoeker alsnog verliest door een onduidelijke flow op de pagina en je website. Zorg voor zo min mogelijk externe links op de pagina. Op deze manier zal de bezoeker minder makkelijk van je pagina weggaan. Zorg voor duidelijke tekst en duidelijke knoppen zodat de gebruiker weet wat hij of zij moet doen en waar hij op moet klikken.
Ben je er na het lezen van deze 8 punten van overtuigd dat je een landingspagina nodig hebt? Beer n tea helpt je daar graag bij! Wij zijn gespecialiseerd in het ontwerpen en technisch realiseren van landingspagina's. Daarnaast zorgen wij er altijd voor dat deze pagina's geoptimaliseerd zijn voor mobiele apparaten.
Neem vrijblijvend contact op, en wij zullen samen met jou kijken naar de mogelijkheden voor jou landingspagina.