Security

Safer Internet Day

Het is vandaag Safer Internet Day, een dag waarop het belang van veilig internetten in het spotlicht staat. En bij veilig internetten denk je al snel aan HTTPS, of zoals het bij het grote publiek beter bekend is, het groene slotje dat je onder andere ziet als je online aan het bankieren bent, of een aankoop doet bij de betere webshops. Wat is het verschil tussen HTTP, wat de meeste websites nog gebruiken, en HTTPS, en waarom is dit belangrijk voor je veiligheid en je website? En waarom zie je steeds vaker dat ook kleinere websites op de markt gebruik maken van deze beveiligde verbinding, en wat is de rol van Google hierin? Er zijn genoeg redenen om te overwegen ook jouw website te upgraden met deze beveiligde verbinding.
Datum
6 februari 2018
Auteur
Maya Wijnen

Waar staat HTTPS voor, en wat doet het?

HTTP, de minder beveiligde maar meer gebruikte variant, staat voor Hypertext Transfer Protocol. Het is de manier waarop je browser webpagina’s opvraagt en vormgeeft. HTTPS is anders doordat het ook gebruikt maakt van TLS/SSL, wat een protocol is om internetverkeer te versleutelen met behulp van encryptie. Door deze versleuteling is de verbinding compleet privé en kan niemand meekijken. Dit is met name essentieel als je bijvoorbeeld aan het online bankieren bent, maar ook websites waar je persoonlijke gegevens achterlaat. Het is daarom altijd erg belangrijk om te controleren of je verbinding veilig is. Maar hoe controleer je dit?

Het kan voorkomen dat ook de bedrijfsnaam van de website waar je op zit, in het groen verschijnt in de adresbalk. Dit is een Extended Validation SSL Certificaat. Dat betekent dat een onafhankelijke partij gecontroleerd heeft of de website op basis van een aantal controles ook echt door het genoemde bedrijf gerund wordt.

Beer n tea en HTTPS

Bij Beer n tea geloven wij dat een goede internet ervaring alleen maar versterkt wordt door alles goed te beveiligen, zowel voor onze klanten als de eindgebruikers van de betreffende websites en internet platformen. Daarom leveren wij standaard onze websites af met HTTPS encryptie! Een mooi voorbeeld is deze website. Als je links bovenin de navigatiebalk kijkt zie het groene slotje, wat betekent dat de verbinding privé is.

Een flink aantal klanten van Beer n tea gebruikt voor haar websites de extra beveiligde HTTPS verbinding met Extended Validation. Een mooi voorbeeld is Crowdestate (klik hier voor case). Op dit online crowdfunding platform worden er geldzaken geregeld, persoonsgegevens gedeeld en is het belangrijk dat nieuwe bezoekers c.q. klanten direct zien dat dit bedrijf veiligheid serieus neemt. Daarom zie je bij Crowdestate naast het groene slotje ook de bedrijfsnaam in de navigatiebalk. Bezoek hun website op www.crowdestate.nl!

Niet onbelangrijk: Google en HTTPS

Google hanteert verschillende algoritmes om een website een hogere of lagere ranking te geven in hun index. Bijvoorbeeld het responsive maken van een website zorgt voor een betere ranking (Beer n tea doet dit standaard bij alle digitale producten). Sinds 2014 geeft Google je website een hogere ranking als je verbinding beveiligd is met een HTTPS verbinding (bron: https://webmasters.googleblog.com/2014/08/https-as-ranking-signal.html). Omdat wij kwaliteit hoog in het vaandel hebben bij Beer n tea, krijgt bij ons iedere website, webplatform of internetapplicatie standaard HTTPS door middel van het installeren van een SSL certificaat. Mocht je een stap verder willen gaan met Extended Validation, kunnen wij hier natuurlijk ook bij helpen.

Omzetten naar HTTPS en SEO

Het moment dat je je website omzet naar HTTPS, is je website benaderbaar via twee manieren. De oude HTTP variant en de nieuwe, beter beveiligde HTTPS variant. Het is belangrijk dat je de HTTP goed laat doorsturen naar je HTTPS variant, omdat je anders twee identieke websites hebt draaien. Dat is vervelend, omdat Google dan denkt dat je twee keer dezelfde content hebt draaien, en je vindbaarheid hierdoor schade oploopt. Google bestraft namelijk, ondanks dat het niet de bedoeling is, het dupliceren van content.

0 bubbles popped